5 Aralık 2013 Perşembe

Wordpress nedir ?


Merhabalar arkadaşlar bu yazımda çoğu kişinin kullandığı ve kullanıcı sayısının her an arttığı bir site,blog vb. kurma aracı olan wordpress in detaylı anlatımını yapacağım bu yazımda çok derinlere inicem , kollara ayırıcam.(wordpress için gerekli materyalleri yazının en altından edinebilirsiniz.(yazının tamamını okumanızı tavsiye ederim.))

Wordpress nedir ?

wordpress dünyanın en yaygın site,blog kurma programı,uygulamasıdır. Diyerek tanımlanabilir , wordpress'i bir sunucuya(gereken: hosting) yükleyerek kullanabiliriz, örnekleyerek verebilecek olursak ; google nin blogger uygulamasının , tamamen kendimize ait olanı denilebilir.
blogger'da hiçbir sorunla karşılaşma olanağımız yok (çökme,hacklenme,çalınma vb.) ama wordpress ile kurduğumuz sitede bir açık bulan bir hacker dilediği gibi sitenizi çökertebilir , ama bu sizi korkutmasın wordpress bir oyun gibidir. virüs eklentisi ekleyerek virüslerden koruyabilir, hack savunma eklentisi ekleyerek hacklerden savunulabilir,çeşitli bot eklentileri ile sitenizi öne çıkarabilirsiniz.

Wordpress'i herkes kullanabilirmi ? , hangi bilgilere sahip olmamız gerekmekte ?

Wordpress'i herkes kullanabilir ama sitenizin tasarımını vb. kendinize özgün herşeyi kendiniz tasarlamak isterseniz css bilginizi iyi olması gerekmekte, amma ve lakin internet üzerinde ve sitemiz (soryorulmaz.blogspot.com) de ücretsiz , neredeyse sınırsız sayıda sınırsız seçenekte tema,eklenti bulmak çok kolay.

Wordpress'i nerden edinebilirim - indirebilirim ?

wordpress i kurmak için bilgisayarınızı birkaç mb boyutunda dosyalar indirmeniz gerekmekte,bu dosyaları wordpress'in orjinal sitesi olan http://tr.wordpress.org/ dan edinebilirsiniz.
sitenin sağ orta tarafında bulunan ''wordpress 3..... indir'' seçeneğine tıklayarak en son sürümü indirebilirsiniz.(bu sürümle wordpress i kurduktan sonra yeni sürüm çıkarsa sitenize ''wordpress'i güncelle seçeneği gelecektir , hiçbir sorun olmadan bu seçeneği tıklayarak uğraşsız bir şekilde 3-5 dk içerisinde wordpress'i en üs sürüm de kullanabilirisiniz.


Wordpress'nasıl kurulur ? - kurulum için nelere ihtiyacım var ?

wordpress'i kurmak için http://tr.wordpress.org/ adresinden indirdiğiniz dosyaları  bir sunucuya atmalısınız,bunun için ihtiyacınız olan : hosting  
ve internette kendi adınıza olan bir alan adı olmalı, bunun için ihtiyacınız olan : domain
Hosting ve domain'in ücretli ve ücretsiz seçenekleri mevcutur.
ücretli hostingler : çok fazla şekilde yada sınırsız şekilde dosya yükleme imkanına sahip olursunuz ; sitenize istediğiniz kadar video,fotoğraf vb. yükleyebilirsiniz.
ücretsiz hostingler : çok sayıda ücretisz hosting veren şirketler mevcuttur. Bazı şirketler hosting'in yanında ücretsiz domain de verirler 
önerilen ücretsiz hosting : hostinger (2 gb alan (sitenize 2 gb boyutunda istediğinizi yükleyebilirsiniz ' bu size az gelmesin , emin olun çeyreğini bile dolduramazsınız.'), 100 gb aylık trafik (sitenize çok sayıda kullanıcı girebilir.),reklam,banner yok , ücretsiz domainler , wordpress otomatik kurulum HOSTİNGER

ücretli domainler : sitenizin sonunda bulunan ad örneğin ali.com celal.org perihan.net vb. bu alan adlarını(domainlerini) almak için belirli bir ücret ödemek gerekmekte emsal ''sitenizinadı.com' yıllık 16 tl dir. 
ücretsiz domainler : .tk  sitenizinadı.tk  gibi ücretsiz domain veren firmalar mevcuttur. ama hem hosting hem domaini tekbir çatı altında ücretsiz almak için hostinger'i öneriyoruz.

Materyaller
wordpress hosting'e nasıl yüklenir ? (ftp,filezilla) en kısa sürede
öneri : hostinger
indirilmesi gereken : en son sürüm filezilla indir
filezilla nasıl kullanılır ?



0 yorum:

Yorum Gönder

Diğer Yazılarımız